The Jungle Knows You Better Than You Do

© The Jungle Knows You Better Than You Do (Juanita Onzaga, 2015)

The Jungle Knows You Better Than You Do

Een rouwende broer en zus gaan in de mystieke landschappen van Colombia op zoek naar de geest van hun vermoorde vader. Hun spirituele reis voert hen van Bogota naar de jungle, door het kluwen van hun existentiële vragen en dromen.

Het openingsshot van The Jungle Knows You Better Than You Do roept meteen een bevreemdende sfeer op. De van oorsprong Colombiaanse filmmaker Juanita Onzaga richt haar camera op hoofdstad Bogotá bij schemeravond. De beelden krijgen een poëtische dimensie wanneer een vrouwelijke stem nostalgisch mijmert bij wat getoond wordt. Deze hybride documentaire schippert tussen spiritualiteit en realiteit, leven en dood.

Samen met haar broer maakt een rouwende zus een audiovisueel relaas van de zoektocht naar hun vermoorde vader, op zoek naar antwoorden op prangende levensvragen in het land van de doden op aarde. Broer en zus proberen niet alleen de fatale gebeurtenis te reconstrueren maar ook hun vader post mortem beter te leren kennen. Complexe existentiële vraagstukken worden op een eenvoudige manier gesuggereerd tijdens deze spirituele reis van spookstad Bogotá naar de Colombiaanse jungle.

De in Bogotá geboren filmmaker schreef, regisseerde en filmde haar afstudeerfilm aan LUCA School of Arts, Sint-Lukas Brussel helemaal zelf. Eerder volgde ze de bacheloropleiding Cinematografie aan IAD. Sindsdien woont ze ook vast in Brussel. Haar film is doordrongen van die multiculturele achtergrond. Het is een idiosyncratisch stukje film dat reflecteert over de verschillende percepties van realiteit. Nooit wordt de film te schichtig, ondanks enkele magisch-realistische droombeelden.

Een meditatieve krachttoer op de grens tussen leven en dood, feit en fictie.

TEKST DOORTEXT BY