Te Gast

Gastprogramma Kortfilm.be tijdens Breedbeeld Kortfilmfestival

© Nocturnus (Meltse Van Coillie & Harm Dens, 2022)

Tijdens de 10e editie van het Breedbeeld Kortfilmfestival is Kortfilm.be te gast met een eigen programma.

Veel in het leven is seizoensgebonden. Ook deze vier zeer verschillende korte films ontlenen textuur en iconografie aan een specifiek seizoen, en vertellen zo een verhaal. Een programma met vier seizoenen in één dag.

In aanwezigheid van Meltse Van Coillie en Harm Dens.

Breedbeeld

Programme

Programma

© Diorama (Emily Lefebvre, 2016)
Diorama
Emily Lefebvre, België, 2016, 5'

Een experiment met vreemde vogels voor en achter ramen, afbeeldingen en maquettes, sokkels en hanen, opgezette geiten en ingeplugde bokken, schilders van appartementen en andere kunstenaars.

© Le film de l'été (Emmanuel Marre, 2017)
Le film de l'été
Emmanuel Marre, België, 2017, 30'

Een film over snelwegen, toeristen, betonnen picknicktafels, lauwe meloenen en carwash. Over een man die wil vertrekken en een kind dat hem tegenhoudt. Een zomerfilm.

© Autour du lac (Noémie Marsily & Carl Roosens, 2013)
Autour du lac
Noémie Marsily, Carl Roosens, België, 2013, 5'

De adem van een jogger, een kapotte mierenhoop, een plas, een achtergelaten boterham, een eekhoorn. Fragmenten van levens die ons meenemen voor een wandeling rond een meer. Met de woorden en muziek van Carl & les hommes-boîtes.

© Nocturnus (Meltse Van Coillie, Harm Dens, 2022)
Nocturnus
Meltse Van Coillie, Harm Dens, België, Groenland, 2022, 21'

In de duisternis van de poolnacht probeert een wetenschapper licht te werpen op een opmerkelijk fenomeen: een Arctisch dorp in winterslaap.

NOTE TO SELF

© after a room (Noami Pacifique, 2021)

Op 14 juni is Kortfilm.be te gast bij Girls on Film in De Cinema in Antwerpen. Het programma NOTE TO SELF bestaat uit vier korte films van vrouwelijke makers die in hun werk aan zelfreflectie doen en daarin hun rol en identiteit binnen de maatschappij bevragen.

Girls on Film is een feministisch Antwerps filmcollectief dat vrouwen (en iedereen die zich identificeert als vrouw) voor en achter de camera centraal wilt zetten. Voor de vertoning in juni nodigt het collectief Kortfilm.be uit voor een gastprogramma. Ook Aulona Fetahaj komt langs voor een in- en kort uitleidend gesprek.

Op het programma onder meer La Paresse (7') uit 1986, Chantal Akermans bijdrage aan de anthologiefilm Seven Women, Seven Sins. Een amusant portret van de regisseur die haar eigen luiheid tracht te overwinnen met een deadline: voor 12u opstaan, want “in order to make cinema, one must get out of bed”.

Met she asked me where i was from (24') creëerde filmmaker Aulona Fetahaj aan de hand van digitale herinneringen een intieme getuigenis over haar dubbele identiteit als kind van Kosovaarse vluchtelingen in België. Na de vertoning gaan Kortfilm.be en Girls on Film in gesprek met Aulona Fetahaj, die met haar masterfilm aan Sint-Lukas een Wildcard won van het Vlaams Audiovisueel Fonds.

In after a room (21') onderzoekt filmmaker Naomi Pacifique hoe een lichaam zelfontdekking kan sturen voorbij seksuele of romantische representaties naar een specifieke en uiterst persoonlijke vorm van intimiteit. Het is de Belgische première van de film die in Locarno werd bekroond met de Swiss Silver Pardino.

Camila Kater ten slotte laat vijf vrouwen aan het woord in Flesh (12') die zich ieder in een ander levensstadium bevinden. Ze delen hun ervaringen met hun lichaam en met hoe anderen hen waarnemen in een mixed-media geanimeerde documentaire.

Programme

Programma

© La Paresse (Chantal Akerman, 1986)
La Paresse
Chantal Akerman, België, 1986, 14'

De luie ochtend van een jonge vrouw.

© she asked me where i was from (Aulona Fetahaj, 2019)
she asked me where i was from
Aulona Fetahaj, België, Kosovo, 2019, 24'

Aulona beleeft haar dubbele identiteit, als kind van Kosovaarse vluchtelingen, via digitale herinneringen.

© after a room (Naomi Pacifique, 2021)
after a room
Naomi Pacifique, Verenigd Koninkrijk, Nederland, 2021, 21'

De nachten duren lang in de kamer van Naomi en Ram. Vanavond hebben ze Marina uitgenodigd en hun rommelige ruimte wordt onder de loep genomen.

© Flesh (Camila Kater, 2019)
Flesh
Camila Kater, Spanje, Brazilië, 2019, 12'

Via intieme en persoonlijke verhalen delen vijf vrouwen hun ervaringen met betrekking tot hun lichaam, van hun kindertijd tot hun oude dag.

La Fête du Court / Feest van de Korte Film

© Dans la joie et la bonne humeur (Jeanne Boukraa, 2015)

Van 16 tot 22 maart viert Europa de korte film. Ter gelegenheid daarvan slaan Agence belge du court métrage, Dalton Distribution, Short Screens en Kortfilm.be voor de allereerste keer de handen in elkaar.

Vieren doen ze met een kortfilmprogramma op maandag 21 maart om 19u30 in Cinema Aventure: een bonte selectie bekroonde Belgische kortfilms - dat is een mix van Vlaamse, Waalse én Brusselse films - toegankelijk voor het brede publiek.

Op het programma staan zes films, waaronder het met een Magritte bekroonde Mother’s (22’) van Hippolyte Leibovici en Avec Thelma (14’) van het regieduo Ann Sirot en Raphaël Balboni. Aangevuld met straffe animatie van Jeanne Boukraa (Dans la joie et la bonne humeur) en Jasmine Elsen (Kastaars, met een Ensor gelauwerd in 2017), en de geestige fictiefilms Binge Loving (22’) van Thomas Deknop en Sur Elise (6’) van Stefano Ridolfi.

Achteraf gaat Kortfilm.be met de aanwezige filmmakers in gesprek.

De vertoning ‘La Fête du Court / Feest van de Korte Film’ is een samenwerking van Dalton Distribution, Agence belge du court-métrage, Short Screens, Kortfilm.be en Cinema Aventure.

Programme

Programma

© Binge Loving (Thomas Deknop, 2021)
Binge Loving
Thomas Deknop, België, 2021, 22'

Een Brusselse privédetective krijgt de opdracht van een cliënte om haar man te volgen, want ze vermoedt dat hij een minnares heeft in de hoofdstad.

© Sur Elise (Stefano Ridolfi, 2016)
Sur Elise
Stefano Ridolfi, België, 2016, 6'

Gisteren heeft Elise me verlaten, na zeven jaar, drie maanden en twaalf dagen. Ik vraag me af waarom.

© Dans la joie et la bonne humeur (Jeanne Boukraa, 2014)
Dans la joie et la bonne humeur
Jeanne Boukraa, België, 2014, 5'

Aan de hand van alledaagse taferelen observeren we de degeneratie van een maatschappij waarin de groeiende technologie de ultieme droom van alle mensen mogelijk heeft gemaakt: onsterfelijkheid.

© Mother's (Hippolyte Leibovici, 2019)
Mother's
Hippolyte Leibovici, België, 2019, 22'

Een portret van vier generaties Brusselse drag queens.

© Kastaars (Jasmine Elsen, 2016)
Kastaars
Jasmine Elsen, België, 2016, 6'

In een flatgebouw zijn de bewoners volledig in zichzelf gekeerd, ze kijken nooit naar buiten en zien de kip niet die daar regelmatig voorbij fladdert. De kip heeft boven op het dak een nest waar ze haar eieren uitbroedt. Op een dag worden de eieren gestolen.

© Avec Thelma (Ann Sirot, Raphaël Balboni, 2017)
Avec Thelma
Ann Sirot, Raphaël Balboni, België, 2017, 14'

Een IJslandse vulkaan heeft het luchtruim geblokkeerd. Thelma's ouders zitten vast in het buitenland. Terwijl ze wachten tot de vliegtuigen weer mogen opstijgen, wonen Jean, Vincent en Thelma onder één dak.