In Gesprek

ONTroerd kortfilmavond #3

met Barbara Raes

© Love, Dad (Diana Cam Van Nguyen, 2021)

In november organiseren Sereni en ONTroerd, in samenwerking met Kortfilm.be, een reeks (kort)filmavonden rond verlies en rouwbeleving, gecureerd door verschillende gastcuratoren. Aan de hand van een warm en troostend filmprogramma willen we verlies en verdriet bespreekbaar maken, maar ook samenzijn en het leven vieren.

Op woensdag 9 november zal de laatste kortfilmavond in Kunstencentrum BUDA in Kortrijk plaatsvinden. Die avond neemt Barbara Raes de rol van gastcurator voor haar rekening.

Haar programma focust op verstopte rouw. Verstopte rouw mist aandacht omdat er groot gebrek is aan maatschappelijke ondersteuning om er mee om te gaan. De rituelen die volgen op zo’n verlies leggen uitdagingen bloot voor onze toekomst. In het vierde nummer van ONTroerd magazine vertelt Barbara daarover het volgende:

"Voor deze kortfilmavond ben ik verder gegaan op de lijn van verstopte rouw. Ik heb gemerkt dat het onverwerkte kleine of grote verdriet vaak met een taboe te maken heeft. We denken in het Westen vaak dat we heel ruimdenkend zijn, toch zijn er nog veel pijnlijke zaken onbespreekbaar.  Wanneer er in de omgeving veel onbegrip is, kan het verdriet geen kant op. Als je rouwproces in de buurt van taboe komt, is er niets of niemand die de leegte van je hart kan vullen. Hoe kan je dat helen?”

Barbara Raes onderzoekt nieuwe mentale en fysieke ruimtes voor afscheidsrituelen. In 2016 richtte ze Beyond The Spoken op, een werkplaats voor niet-erkend verlies waar ze afscheidsrituelen creëert voor de grote en kleine kantelmomenten in het leven. Deze rituelen onderscheiden zich van bestaande traditionele rituelen door hun artistieke invalshoek. In 2018 was ze gastcurator van Theater Aan Zee waarvoor ze het rouwritueel Zon dag kind ontwikkelde, en in 2019 cureerde ze samen met Colin Van Eeckhout (Amenra) het programma Amen & Beyond in Kunstencentrum Vooruit. Barbara Raes organiseerde U.Loss, een programma rond rituelen, de dood en verlies in Berlijn (HAU), Amsterdam (DAS), Antwerpen (deSingel) en Brussel (Kaaitheater).

Tickets reserveren kan via www.ontroerd.be. De deuren openen om 19u45. Om 20u15 start het filmprogramma, dat ongeveer 80 minuten duurt. Na de eerste vier films volgt een gesprek, gemodereerd door Eva De Groote.

Op 7 november is er de eerste kortfilmavond, met Maaike Neuville in Brussel, gevolgd door de avond met Sachli Gholamalizad op 8 november in De Cinema in Antwerpen.

ONTroerd korfilmavonden is een project van Sereni en Kortfilm.be. Met de steun van Cinema Galeries, De Cinema en Kunstencentrum BUDA.

Sereni

Programme

Programma

© Goodbye Golovin (Mathieu Grimard, 2019)
Goodbye Golovin
Mathieu Grimard, Canada, Oekraïne, 2019, 14'

Voor Ian Golovin is de dood van zijn vader de kans op een nieuw leven buiten zijn geboorteland. Terwijl hij zich voorbereidt om te vertrekken en afscheid te nemen van zijn zus, wordt hij gedwongen zijn beslissing onder ogen te zien. Waarom vergeet hij zo snel wat hij achterlaat?

© There Is Exactly Enough Time (Oskar Salomonowitz & Virgil Widrich, 2021)
There Is Exactly Enough Time
Oskar Salomonowitz, Virgil Widrich , Oostenrijk, 2021, 2'

Oskar Salomonowitz, de twaalfjarige zoon van de filmmakers Anja Salomonowitz en Virgil Widrich, had al 206 tekeningen gemaakt voor een flipboek toen hij verongelukte. Een irrationeel einde waar zijn vader een kleine maar logische verderzetting tegenover stelde. De film houdt een evenwicht tussen vreugde en verlies, de aan- en afwezigheid van het onderwerp vallen samen. 

© Love, Dad (Diana Cam Van Nguyen, 2021)
Love, Dad
Diana Cam Van Nguyen, Tsjechië, Slovakije, 2021, 13'

Diana was elf toen haar vader een jaar in de gevangenis zat. Ze konden niet samen zijn, maar haar vader schreef haar veel liefdevolle brieven. Gesteund door papa's liefdesbrieven uit het verleden, probeert Diana opnieuw contact met hem te zoeken en te accepteren dat ouders soms dingen doen die je niet begrijpt. 

© Yaren en de zon (Renate Raman & Joren Slaets, 2021)
Yaren en de zon
Renate Raman, Joren Slaets, België, 2021, 17'

Het is zomer en de tienjarige Yaren vertrekt op kamp. Ze is wat zenuwachtig, want dit is niet zomaar een kamp. Ze gaat naar een kamp voor kinderen die allemaal een belangrijk persoon in hun leven hebben verloren. 

© Give Up the Ghost (Zain Duraie, 2019)
Give Up the Ghost
Zain Duraie, Duitsland, Jordanië, Zweden, 2019, 15'

Salams droom om moeder te worden valt uiteen wanneer ze ontdekt dat het onmogelijk is om met haar man een kind te krijgen.

© Suc de Síndria (Irene Moray, 2019)
Suc de síndria
Irene Moray , Spanje, 2019, 22'

Op vakantie in Catalonië delen Bàrbara en Pol een huis met vrienden. In de zwoele zomerhitte, verstrengeld in elkaars lichaam, doen ze wat koppels doen bij zo’n weer. Alleen is er duidelijk iets mis. Met een lach en een traan gaan ze hoopvol, stap voor stap, de confrontatie aan met een onverwerkt trauma.

ONTroerd kortfilmavond #2

met Sachli Gholamalizad

© Lunch Time (Alireza Ghasemi, 2017)

In november organiseren Sereni en ONTroerd, in samenwerking met Kortfilm.be, een reeks (kort)filmavonden rond verlies en rouwbeleving, gecureerd door verschillende gastcuratoren. Aan de hand van een warm en troostend filmprogramma willen we verlies en verdriet bespreekbaar maken, maar ook samenzijn en het leven vieren.

Op dinsdag 8 november zal de tweede kortfilmavond in De Cinema in Antwerpen plaatsvinden. Die avond neemt Sachli Gholamalizad de rol van gastcurator voor haar rekening.

Haar programma focust op intergenerationeel lijden: Hoe ervaart een kind de dood? En hoe groot zijn de verschillen met de rouwbeleving van een (jong)volwassene? In het vierde nummer van ONTroerd magazine vertelt Sachli daarover het volgende:

"Ik ben voor de samenstelling van deze avond niet over één nacht ijs gegaan. Ik wil graag alles vertellen, maar dat lukt niet. Bovendien werk ik erg gevoelsmatig. Een film die mij aanspreekt, kan dan in conflict komen met het thema dat wordt aangereikt. Dan ga ik hard redeneren om toch nog een link met het thema te vinden. Dat rouwen over generaties heen, wil ik ook heel breed nemen, met de invalshoek van culturele verschillen. Het familiale aspect spreekt me daarbij enorm aan, maar evengoed maak ik een link met de Iraanse actualiteit.”

Sachli Gholamalizad is theatermaker en actrice voor film, televisie (De Bunker) en theater (Let Us Believe in the Cold Season), Met haar voorstellingen toert ze internationaal. Sachli schrijft ook columns voor onder meer De Standaard. Ze was ook curator van MoMu Take Over en is artist in residence bij VIERNULVIER in Gent.

Tickets reserveren kan via www.ontroerd.be. De deuren openen om 19u. Om 19u30 start het filmprogramma, dat ongeveer 70 minuten duurt. Het nagesprek wordt gemodereerd door Joséphine Vandekerckhove.

Voor de avond met Sachli Gholamalizad is er de eerste kortfilmavond, in Cinema Galeries in Brussel, gecureerd door Maaike Neuville. De laatste avond, op 9 november in Kunstencentrum BUDA in Kortrijk, werd gecureerd door Barbara Raes.

ONTroerd korfilmavonden is een project van Sereni en Kortfilm.be. Met de steun van Cinema Galeries, De Cinema en Kunstencentrum BUDA.

Sereni

Programme

Programma

© Lunch Time (Alireza Ghasemi, 2017)
Lunch Time
Alireza Ghasemi , Iran, 2017, 15'

Een zestienjarig meisje is naar het ziekenhuis gekomen om het lichaam van haar moeder te identificeren. Vanwege haar jonge leeftijd wordt ze niet in het mortuarium toegelaten. 

© Still Born (Åsa Sandzén, 2014)
Still Born
Åsa Sandzén, Zweden, 2014, 10'

Een geanimeerde documentaire over verdriet, onmacht en rouw. Over de geboorte en het onmiddellijk verliezen van de kleine mens waar je naar verlangde. 

© No Crying at the Dinner Table (Carol Nguyen, 2019)
No Crying at the Dinner Table
Carol Nguyen, Canada, 2019, 16'

Filmmaker Carol Nguyen interviewt haar eigen familie om een emotioneel complex en zorgvuldig portret te maken over intergenerationele trauma’s, geheimen en verdriet. Een documentaire over zaken die niet besproken waren. 

© All These Creatures (Charles Williams, 2018)
All These Creatures
Charles Williams, Australië, 2018, 13'

Een tiener probeert de herinneringen aan zijn vader op een rijtje te zetten. Bekroond met de Gouden Palm in Cannes.

© Are You Still There? (Rayka Zehtabchi & Sam A. Davis, 2021)
Are You Still There?
Rayka Zehtabchi, Sam A. Davis, Verenigde Staten, 2021, 15'

Safa heeft de laatste tijd veel meegemaakt. Vandaag wil haar auto niet starten. Dat alledaagse probleem zorgt voor een rake vertelling over herinneringen en rouw. 

ONTroerd kortfilmavond #1

met Maaike Neuville

© The Leaden Echo and The Golden Echo (Margaret Tait, 1955)

In november organiseren Sereni en ONTroerd, in samenwerking met Kortfilm.be, een reeks (kort)filmavonden rond verlies en rouwbeleving, gecureerd door verschillende gastcuratoren. Aan de hand van een warm en troostend filmprogramma willen we verlies en verdriet bespreekbaar maken, maar ook samenzijn en het leven vieren.

Op maandag 7 november zal de eerste kortfilmavond in Cinema Galeries in Brussel plaatsvinden. Die avond neemt Maaike Neuville de rol van gastcurator voor haar rekening.

Haar programma focust op de tijdloze dood: de dood als overgang, niet als eindpunt. Met aandacht voor het perspectief van degene die vertrekt. In het vierde nummer van ONTroerd magazine vertelt Maaike daarover het volgende:

De dood integreren in het leven, dat heb ik bij het overlijden van mijn moeder gemist. Zelfs mijn verdriet was soms taboe. Na een paar maanden was het weer het leven dat telde. Maar ik heb de hele tijd de neiging om de dood bij dat leven te betrekken, om die niet naar een achterkamertje te duwen. Ik vind dat een heel mooi gegeven. Daarom ben ik ingegaan op de uitnodiging om een kortfilmavond te cureren.”

Maaike is theater- en filmactrice en filmregisseur. Ze speelde hoofdrollen in succesvolle dramaseries zoals Van Vlees en Bloed, De Dag en De Twaalf. In 2020 maakte ze voor de KVS Op een bankje, op een dag en speelde ze Emma Bovary in Bovary. In 2013 maakte ze Sonnet 81, een kortfilm over rouwbeleving die verschillende internationale prijzen won. Daarop volgde Rouwdagboek in 2017, over het plotse verlies van haar mama. Momenteel werkt ze aan haar eerste langspeelfilm.

Tickets reserveren kan via www.ontroerd.be. De deuren openen om 19u. Om 19u30 start het filmprogramma, dat ongeveer 60 minuten duurt. Het nagesprek wordt gemodereerd door Freya Van Nieuwenhuysen.

Na de avond met Maaike Neuville is er op 8 november de tweede kortfilmavond met Sachli Gholamalizad, in De Cinema in Antwerpen. De laatste avond, op 9 november in Kunstencentrum BUDA in Kortrijk, werd gecureerd door Barbara Raes.

ONTroerd korfilmavonden is een project van Sereni en Kortfilm.be. Met de steun van Cinema Galeries, De Cinema en Kunstencentrum BUDA.

Sereni

Programme

Programma

© Mama van glas (Susan Tanghe, 2006)
Mama van glas
Susan Tanghe, België, 2006, 15'

Emma en haar moeder Claire gaan er samen tussen uit. Claire is levensmoe, wat een enorme last is voor Emma. Ze houdt van haar moeder, maar kan die niet bereiken. Emma verzinkt in haar eigen wereld, waar de schoonheid te vinden is in de kleine dingen.

© The Leaden Echo and The Golden Echo (Margaret Tait, 1955)
The Leaden Echo and The Golden Echo
Margaret Tait, Verenigd Koninkrijk, 1955, 6'

Een filmische interpretatie van het gedicht The Leaden Echo and the Golden Echo van Gerard Manley Hopkins, dat vertelt hoe alle mooie dingen onvermijdelijk gedoemd zijn tot verval en de dood. Filmmaker en poëet Margaret Tait declameert in deze film zelf het gedicht.

© Sonnet 81 (Maaike Neuville, 2013)
Sonnet 81
Maaike Neuville, België, 2013, 22'

Het is tien jaar geleden dat Ellen, de dochter van Lut en Jos, overleed. Ook nu vindt de jaarlijkse reünie plaats met Ellens vrienden.

© Black Journal: 26, Alice Coltrane (St. Clair Bourne, 1970)
Black Journal: 26, Alice Coltrane
St. Clair Bourne , Verenigde Staten, 1970, 15'

Dit korte stukje documentaire focust op het leven van Alice Coltrane en haar kinderen, in de nasleep van de dood van haar man, de beroemde jazzmuzikant John Coltrane. Ze legt de relatie uit die ze voelt met een hogere macht, en de verlichting die ze heeft ontdekt door meditatie.