Garden of Luxor

© Garden of Luxor (Derek Jarman, 1972)

Garden of Luxor

Derek Jarman is indirect een spilfiguur tijdens deze editie van Courtisane festival. Het werk van de Britse kunstenaar en tuinier resoneert vandaag misschien wel meer dan ooit

In de stille avant-garde film Garden of Luxor creëert hij een denkbeeldige Arabische tuin door verschillende beelden over elkaar te plaatsen zoals oude ansichtkaarten uit Egypte, en afgedankte filmbeelden van een oud zwaard-en-sandalen epos. Deze vreemde tuin wordt van tijd tot tijd vernield door een man met een zweep en door rokende en insecten etende mensen. Dit is Jarmans kijk op de Tuin van Luxor en haar mysteries.

De film is van een programma naast Jarmans korte films Sloane Square: A Room of One’s Own (1976), A Journey to Avebury (1971) en My Very Beautiful Movie (1974). 

Read moreLees meer
29.03.2025

Hoe resoneert de nalatenschap van Derek Jarman? Afgaand op het groot aantal retrospectieves, publicaties en hommages die aan zijn werk en leven worden gewijd: vandaag meer dan ooit. Drie decennia nadat hij het leven liet aan AIDS-gerelateerde complicaties is Jarman alomtegenwoordig in deze tijd die aanvoelt als in voortdurende crisismodus. Grasduinend door de citaten en fragmenten die online gretig gedeeld worden, kunnen we snappen waarom. Het eigengereide samenspel van rebellie en levenslust dat voortleeft in zijn films, boeken, schilderijen, interviews, en niet te vergeten in zijn geliefde tuin in Dungeness, lijkt te benaderen waar velen van ons naar op zoek zijn: een manier om in het leven te staan.