Agenda

Iedere maand licht Kortfilm.be een handvol niet te missen kortfilms uit, te zien in een bioscoop of museum in Vlaanderen of Brussel, of online.Every month, Kortfilm.be highlights a handful of must-see short films, screening in a cinema or museum in Flanders or Brussels, or online.

Udo Kier sterft zijn weg door de filmgeschiedenis. Hij schreeuwt, valt, wordt in stukken gehakt, neergeschoten of pleegt zelfmoord. Steeds weer zijn lege blik, steeds weer zijn starre lichaam.

Een jongeman zoekt toenadering tot enkele matrozen, die zich uiteindelijk tegen hem keren, hem naakt strippen en hem doodslaan. Vervolgens ontploft er vuurwerk.

Een bewerking van een toneelstuk van Aimé Césaire, waarin een revolutionair zijn leven overschouwt net voordat hij in een grote collectieve ramp de dood vindt.

Na de uitbarsting van de vulkaan Nyiragongo werden in 2002 grote delen van Goma bedekt met lava. Vandaag leven kinderen in ruïnes op de lava. Ze verkopen papieren zakdoeken aan volwassenen in de stad, en lavastenen aan bouwvakkers.

Een zintuiglijk inzicht in het leven van een Iraanse vluchteling. Na de Iraanse revolutie in 1979 moesten tal van Iraanse intellectuelen en kunstenaars hun geliefde land ontvluchten. Velen van hen vestigden zich in Parijs en probeerden een nieuw leven op te bouwen, vaak zonder succes.

Een reis naar de Côte d'Azur, met haar blauwe hemels, zandstranden en eindeloos zonnende mensen.

Een collage rond sterfelijkheid van Stan Brakhage, één van de meest prominente figuren van de experimentele film van de twintigste eeuw.

Een slapende man droomt van een stad in de schemering. Of droomt de stad van hem?

In de kraancabine, tientallen meters boven de grond, ontdekt een werfarbeider een vrijheid die hij nergens anders vindt.

La briglia sul collo (1974) is een prachtig voorbeeld van Cecilia Mangini's talent tot rake observatie in combinatie met humor en maatschappijkritiek.

Omringd door het geluid van nachtdieren valt een meisje in een diepe slaap. Geleidelijk aan glijden we in haar droom die ons meevoert naar een kosmische reis door de weilanden van Erpe-Mere.

Een groep mensen die elkaar niet kennen staat vast in de file op een mistige autosnelweg. De mist wil maar niet opklaren en dat zorgt voor veel onzekerheid.

De allereerste film van Jean Vigo. De stille documentaire toont de inwoners van Nice in hun dagelijkse routines, en de heersende sociale ongelijkheden.

In Dominique Loreau’s allereerste (kort)film zwerft een vrouw door de straten van Brussel, in afwachting van een vertrek naar de tropen met een man die ze toevallig heeft ontmoet op café.

Een conceptueel experiment over wat het betekent een film te beginnen met een zwart beeld, groeit uit tot een subtiel persoonlijk essay over de filmmaker.

Een pas gepensioneerde vader nodigt zijn zoon uit om hem te helpen met de kersenpluk in de tuin. De vader, die geen haast heeft om de taak klaar te krijgen, tracht met zijn zoon in gesprek te gaan. De kersen blijven op de achtergrond.

Een slapende man droomt van een stad in de schemering. Of droomt de stad van hem?