Ma’loul Celebrates Its Destruction

© Ma’loul Celebrates Its Destruction (Michel Khleifi, 1985)

Ma’loul Celebrates Its Destruction

De in Brussel gevestigde Palestijns-Belgische filmmaker Michel Khleifi keerde voor het eerste naar zijn geboorteplek terug om er de langspeelfilm Fertile Memory (1981) te maken. Een aantal jaar later richtte hij zijn camera op de oorspronkelijke inwoners van Ma’loul, een dropje in Galilea dat verwoest werd door Israël na de oorlog in 1948.

Slechts één keer per jaar mogen de bewoners hun oude dorp opnieuw bezoeken, op de Israëlische Onafhankelijkheidsdag. In Ma’loul Celebrates Its Destruction volgt Khleifi hen op die dag en onthult zo een wereld vol pijnlijke herinneringen. Ondertussen haasten jongeren zich om hun verboden erfgoed te redden. 

De vertoning van deze korte film kadert binnen het kortfilmprogramma Cinema Palestina, een verzameling van vijf korte films van jonge Palestijnse cineasten van de Dar al-Kalima University in Bethlehem en de film van Michiel Khleifi. De films geven een rechtstreeks en ongecensureerde inkijk in het dagelijkse leven aan de andere kant van de beruchte muur die het Midden-Oosten verdeeld.

In aanwezigheid van filmmaker Michel Khleifi. De in de tekst vermelde (kort)films, Fertile Memory en Ma’loul Celebrates Its Destruction, zijn ook online beschikbaar om te streamen via Avila.