Nachtvlinders

© Nachtvlinders (Raoul Servais, 1997)

Nachtvlinders

Nachtvlinders is de enige film ooit die volledig werd uitgevoerd in Servaisgrafie, een techniek die live-action en animatie met elkaar versmelt. Wijlen Raoul Servais, een sleutelfiguur in de geschiedenis van de Belgische animatie, experimenteerde eerder al met deze stijl in zijn film Harpya.

Na Nachtvlinders gebruikte hij Servaisgrafie niet meer, omdat de ontwikkeling van computertechnologie het proces zo goed als overbodig maakte. Het maakt van Nachtvlinders een uitzonderlijk zeldzame film. Gebaseerd op het werk van Paul Delvaux, leidt een mot ons naar de wachtruimte van een nachtelijk station waar een surrealistische schets ontvouwt.

Oostendenaar Raoul Servais overleed in maart 2023. Zijn nalatenschap omvat een oeuvre dat zijn gelijke niet kent binnen de animatiefilm. CINEMATEK, de Koning Boudewijnstichting en de Raoul Servais Collection kijken terug op het werk van deze uitzonderlijke filmmaker die tot op vandaag een inspiratiebron blijft voor regisseurs uit alle windstreken. Ook Chromophobia (1965), To Speak or Not to Speak (1970) en Der lange Kerl (2022) worden vertoond.

Read moreLees meer
KIJKWATCH

Een eenzame hengelaar is getuige van een zonderlinge idylle tussen een scheepsjongen en een zeemeermin. Droom of werkelijkheid?

ARCHIEF 25.04.2022

Een leger vernietigt alle kleur in een onschuldig stadje en brengt het zo in een staat van depressie. Tot er een nar verschijnt.

KIJKWATCH

Een reus zit dag en nacht op een heuvel, ver verwijderd van zijn kleinere medemens. Hij vult zijn dagen met het ordenen van de dingen en zorgt ervoor dat alles zich op het juiste moment op de juiste plaats bevindt.