À propos de Nice

© À propos de Nice (Jean Vigo, 1929)

À propos de Nice

Jean Vigo was een Franse filmmaker die het poëtisch realisme van de jaren dertig mee heeft bepaald. Zijn werk heeft ook een grote invloed gehad op de Franse nouvelle vague stroming van de late jaren vijftig, begin jaren zestig.

Zijn allereerste film toont het dagdagelijkse leven in Nice. De korte documentaire À propos de Nice (25’), tevens ook de allereerste film van cameraman Boris Kaufman die later onder meer On the Waterfront van Elia Kazan en 12 Angry Men van Sidney Lumet zou draaien, toont de mensen in de stad, hun dagelijkse routines, en de heersende sociale ongelijkheid.

Vigo stierf al op 29-jarige leeftijd, nadat hij ook nog Taris, roi de l’eau (1931), Zéro de conduite (1933) en L’Atalante (1934) had gemaakt. Vooral zijn twee laatste films worden als meesterwerken beschouwd. Sinds 1951 wordt de Prix Jean Vigo jaarlijks uitgereikt aan opmerkelijke Franse filmmakers.

De film maakt deel uit van het kortfilmprogramma 'Kortfilms uit de avant-garde' en wordt vertoond met live pianobegeleiding. De twee andere films op het programma zijn Nothing But Time (1926) van Alberto Cavalcanti en Regen (1929) van Joris Ivens.