Ontroerd Kortfilmavond #2

Ontroerd Kortfilmavond #2

met Sachli Gholamalizad

© Lunch Time (Alireza Ghasemi, 2017)

In november organiseren Sereni en ONTroerd, in samenwerking met Kortfilm.be, een reeks (kort)filmavonden rond verlies en rouwbeleving, gecureerd door verschillende gastcuratoren. Aan de hand van een warm en troostend filmprogramma willen we verlies en verdriet bespreekbaar maken, maar ook samenzijn en het leven vieren.

Op dinsdag 8 november zal de tweede kortfilmavond in De Cinema in Antwerpen plaatsvinden. Die avond neemt Sachli Gholamalizad de rol van gastcurator voor haar rekening.

Haar programma focust op intergenerationeel lijden: Hoe ervaart een kind de dood? En hoe groot zijn de verschillen met de rouwbeleving van een (jong)volwassene? In het vierde nummer van ONTroerd magazine vertelt Sachli daarover het volgende:

Ik ben voor de samenstelling van deze avond niet over één nacht ijs gegaan. Ik wil graag alles vertellen, maar dat lukt niet. Bovendien werk ik erg gevoelsmatig. Een film die mij aanspreekt, kan dan in conflict komen met het thema dat wordt aangereikt. Dan ga ik hard redeneren om toch nog een link met het thema te vinden. Dat rouwen over generaties heen, wil ik ook heel breed nemen, met de invalshoek van culturele verschillen. Het familiale aspect spreekt me daarbij enorm aan, maar evengoed maak ik een link met de Iraanse actualiteit.”

Sachli Gholamalizad is theatermaker en actrice voor film, televisie (De Bunker) en theater (Let Us Believe in the Cold Season), Met haar voorstellingen toert ze internationaal. Sachli schrijft ook columns voor onder meer De Standaard. Ze was ook curator van MoMu Take Over en is artist in residence bij VIERNULVIER in Gent.

Tickets reserveren kan via www.ontroerd.be. De deuren openen om 19u. Om 19u30 start het filmprogramma, dat ongeveer 70 minuten duurt. Het nagesprek wordt gemodereerd door Joséphine Vandekerckhove.

Voor de avond met Sachli Gholamalizad is er de eerste kortfilmavond, in Cinema Galeries in Brussel, gecureerd door Maaike Neuville. De laatste avond, op 9 november in Kunstencentrum BUDA in Kortrijk, werd gecureerd door Barbara Raes.

ONTroerd korfilmavonden is een project van Sereni en Kortfilm.be. Met de steun van Cinema Galeries, De Cinema en Kunstencentrum BUDA.

Sereni

Programme

Programma

© Lunch Time (Alireza Ghasemi, 2017)
Lunch Time
Alireza Ghasemi , Iran, 2017, 15’

Een zestienjarig meisje is naar het ziekenhuis gekomen om het lichaam van haar moeder te identificeren. Vanwege haar jonge leeftijd wordt ze niet in het mortuarium toegelaten. 

© Still Born (Åsa Sandzén, 2014)
Still Born
Åsa Sandzén, Zweden, 2014, 10’

Een geanimeerde documentaire over verdriet, onmacht en rouw. Over de geboorte en het onmiddellijk verliezen van de kleine mens waar je naar verlangde. 

© No Crying at the Dinner Table (Carol Nguyen, 2019)
No Crying at the Dinner Table
Carol Nguyen, Canada, 2019, 16’

Filmmaker Carol Nguyen interviewt haar eigen familie om een emotioneel complex en zorgvuldig portret te maken over intergenerationele trauma’s, geheimen en verdriet. Een documentaire over zaken die niet besproken waren. 

© All These Creatures (Charles Williams, 2018)
All These Creatures
Charles Williams, Australië, 2018, 13’

Een adolescente jongen probeert zijn herinneringen aan zijn vader en een mysterieuze plaag te ontwarren. Deze korte film over de kleine wezens in elk van ons werd bekroond met de Gouden Palm in Cannes.

© Are You Still There? (Rayka Zehtabchi & Sam A. Davis, 2021)
Are You Still There?
Rayka Zehtabchi, Sam A. Davis, Verenigde Staten, 2021, 15’

Safa heeft de laatste tijd veel meegemaakt. Vandaag wil haar auto niet starten. Dat alledaagse probleem zorgt voor een rake vertelling over herinneringen en rouw.