Where We Are
Kortfilmprogramma tijdens Brussels Short Film Festival

Op zaterdag 26 april stelt Kortfilm.be een programma voor rond queer intimiteit, op uitnodiging van en tijdens het Brussels Short Film Festival. Het kortfilmprogramma kadert in de retrospectieve sectie van het festival en gaat door in Flagey.
In veel opzichten is de manier waarop we elkaar vasthouden en liefhebben afhankelijk van waar we dat doen. Dit geldt in het bijzonder voor zij wier affectieve handelingen extra onder de loep liggen. Hoewel queer intimiteit fundamenteel menselijk gedrag is, dicteert het sociaal-culturele klimaat nog steeds een verdeeldheid zaaiende norm.
Het is dus een inherent politieke daad, die vele vormen aanneemt. Door haar verlangen naar affectieve expressie af te wegen tegen een acute bezorgdheid om veiligheid, past die zich steeds aan naargelang de omgeving. Film blijkt een uitstekend medium om er ruimte voor te creëren, waarbij de spanning tussen het private en het publiek domein extra wordt uitvergroot. Het programma “Where We Are” verkent een verscheidenheid aan queer affectie: op de loer, brutaal opeisend of dromerig.
Dit kortfilmprogramma werd gecureerd door Laïka Planchenault en Niels Putman, op uitnodiging van Brussels Short Film Festival. Tickets zijn enkel beschikbaar ter plekke.
Behind Every Good Man maakt deel uit van Outfest UCLA Legacy Project Collection. De restoratie werd mede mogelijk gemaakt door het National Film Preservation Foundation.
Programme
Programma

Santiago in de zinderende zomer. Hoge resolutiebeelden ondergaan een digitaal zoomproces, waardoor ruimtes veranderen in oppervlakken en huizen in texturen. Daartussenin zijn er de kleine gebaren van het alledaagse stadsleven en vooral twee vrouwen die op zoek zijn naar een plek voor hun liefde.

Behind Every Good Man geeft een inkijk in het leven van een Afro-Amerikaanse transgendervrouw in het Los Angeles van de jaren zestig. We volgen haar terwijl ze in de kijker loopt op straat, flirt met een man, en haar appartement klaarmaakt voor een etentje. Ondertussen vertelt ze over haar hoop op toekomstige relaties.

Verlaten discotheken en oude dromen van toekomstige geliefden: in Fiesta Forever is het nachtleven afgelopen en blijft alleen melancholie over. Dit eerbetoon aan vier legendarische verlaten nachtclubs in Portugal presenteert een ontroerende visie op de kracht van samenhorigheid. Feest is een revolutie die niet gestopt kan worden. We moeten alleen blijven herinneren hoe we ons toen voelden.

Op een zomermiddag in Berlijn gaan twee queer Brazilianen naaktzwemmen in een meer waar ze praten over liefde, seks, kolonialisme en migratie. Daarbij bevrijden ze zowel hun lichaam als geest.