Scorpio Rising

© Scorpio Rising (Kenneth Anger, 1964)

Scorpio Rising

De in mei 2023 overleden Amerikaanse underground filmmaker Kenneth Anger maakte uitsluitend korte films. Als één van de eerste openlijk homoseksuele filmmakers in de Verenigde Staten wordt zijn werk als cruciaal beschouwd binnen de queer cinema beweging. Z'n films mixen homo-erotiek vaak met surrealisme.

Scorpio Rising is misschien wel Angers bekendste werk. Op de beats van jaren zestig popmuziek volgt de film een groepje bikers en exploreert thema’s zoals het occulte, homoseksualiteit en nazisme. Ook het idoliseren van rebellerende publieke figuren als James Dean en Marlon Brando staat centraal. 

De première in 1963 in New York bleef niet opopgemerkt: de American Nazi Party spande een rechtstzaak aan en de Luterhaanse Kerk beschuldigde Anger van plagiaat. Filmcritici daarentegen bedolven de film onder de superlatieven. Scorpio Rising inspireerde niet alleen heel wat videoclips, maar ook filmmakers zoals Martin Scorsese en Nicolas Winding Refn geven aan mosterd te hebben gehaald bij Anger.

Ook Anger’s Inauguration Of The Pleasure Dome (1954) en Fireworks (1947) worden die avond vertoond. 

Read moreLees meer
KIJKWATCH
Ov, Frankrijk, 2020, 10’

In deze cyberpunkanimatie wiebelen vier wezens als marionetten in een zwarte leegte. Een buitenaardse kracht probeert hen te onderwerpen, politiestemmen slaan toe als wapenstokken. Maar deze kwetsbare lichamen vechten terug.

18.01.2023

Een jongeman zoekt toenadering tot enkele matrozen, die zich uiteindelijk tegen hem keren, hem naakt strippen en hem doodslaan. Vervolgens ontploft er vuurwerk.

KIJKWATCH

Mexico, oktober 2011. Uit een mysterieuze droom wordt Cuco geboren, een transgender latex piraat en activist. Deze essayistische film volgt hen in hun queeste naar meer erkenning voor de queer gemeenschap.