Un chien andalou

© Un chien andalou (Luis Buñuel, 1929)

Un chien andalou

Deze korte Franse film staat hoog aangeschreven in menige versies van de filmgeschiedenis. Dit allereerste wapenfeit van de Spaanse surrealist Luis Buñuel schreef hij samen met Salvador Dalí, gebaseerd op hun eigen dromen. Bij de eerste vertoning waren klinkende namen als Pablo Picasso en Jean Cocteau aanwezig. Oorspronkelijk zou de film maar beperkt vertoond worden, maar al snel groeide Un chien andalou uit tot een populaire attractie die acht maanden lang te zien bleef in de Parijse Studio des Ursulines.

Staar je niet blind op het plot, Buñuel laat chronologie bewust achterwege en kiest voor een Freudiaanse droomlogica waarin scènes met haken en ogen aan elkaar hangen. Un chien andalou is ondertussen een gecanoniseerd werk binnen de surrealistische cinema. Een filmhistorische mijlpaal, die voor de makers deuren opende tot bij surrealist André Breton.

Read moreLees meer
KIJKWATCH

Het strand en haar zonnebaders. Een reeks schetsen, kleine momenten die uitmonden in een wrang, liefdevol portret van een zondag aan het strand.

ARCHIEF 04.03.2021

Het is zondag in Brussel, de wacht wisselt, kinderen spelen en mensen bezoeken Cinema Aventure. Een korte film over verveling die zonder enige vorm van commentaar en gebruikmakend van buitengewone beelden de alledaagsheid sublimeert.

04.04.2023

Over Charles Dekeukeleire en de essentie van film

Charles Dekeukeleire ging de geschiedenis in als een van de grondleggers van de experimentele en documentaire cinema in België. Vandaag vindt vooral zijn (korte) avant-gardewerk nog weerklank.