Du côté de la côte

© Du côté de la côte (Agnès Varda, 1958)

Du côté de la côte

De oorspronkelijk in Elsene geboren Franse filmmaakster Agnès Varda overleed in 2019 op negentigjarige leeftijd, amper enkele weken na de wereldpremière van haar laatste werk Varda par Agnès. Hoewel lange tijd vaak in de schaduw van haar mannelijke Nouvelle Vague-collega’s te worden vernoemd, was ook haar filmtaal cruciaal voor de invloedrijke Franse filmstroming.

Du côté de la côte was één van haar allereerste (korte) films, gemaakt op vraag van de Franse toeristische dienst, en destijds opgedragen aan de vooraanstaande Franse filmtheoreticus André Bazin. Een kleurrijke film, waarin Varda het toerisme van de jaren vijftig aan de Côte d’Azur in beeld brengt: heldere hemel, brandende zon en speelse parasols. Een toeristische tocht langs het exotisme van de Franse Rivièra, vol prachtige beelden, badend in een sfeer van zorgeloosheid en nostalgie.

Kenmerkend voor Varda’s eigenzinnige stijl komen de verheerlijkende postkaartjes met enkele kwinkslagen, zinspelend op het einde van de zomer en het verlies van zo’n toeristisch paradijs. 

Du côté de la côte is te zien in een filmprogramma van Art Cinema OFFoff, gecureerd rond de eerste vertoning van Le Soleil Ici: Envisager (2022) van La Chambre Automatique. In aanwezigheid van het collectief.

Op het programma staan ook korte films van Marcel Broodthaers, Jonas Mekas, Jan Švankmajer en Alexander Hammid.