First Elections

© First Elections (Sarah Vanagt, 2006)

First Elections

De films van Sarah Vanagt bewegen op het raakvlak tussen videokunst en documentaire, en hebben veel aandacht voor geschiedenis en sporen van die geschiedenis. In First Elections uit 2006 volgt Vanagt een aantal kinderen in Goma, Congo, die op hun eigen manier weerspiegelen wat er zich afspeelt in de hogere sferen van de macht.

De kinderen leven er op ruïnes, na de uitbarsting van de Nyiragongo-vulkaan in 2002. Ze verkopen papieren zakdoeken en lavastenen en bouwen ondertussen hun eigen stad bovenop de oude. Dat wisselt Vanagt af met reclamebeelden van babyproducten Bébé Rico en Bébé Elegance — ofwel Kabila en Bemba, de toenmalige presidentskandidaten — waarop de kinderen dansen, en zo, bewust of onbewust, zich de politiek toe-eigenen.

Tijdens het gastprogramma rond het werk van Sarah Vanagt worden ook de korte films Little Figures (2003) en De Dragers (2022) vertoond. Die laatste kreeg op documentairefestival IDFA een speciale vermelding van de jury. De drie films in het programma delen een (post)koloniale rode draad.