Insomnies

Insomnies (Samy Szlingerbaum, 1979) - © CINEMATEK

Insomnies

De Belgische filmmaker Samy Szlingerbaum regisseerde in 1973 samen met Chantal Akerman  Le 15/8. Vervolgens maakte hij twee eigen kortfilms, waaronder deze nachtelijke Insomnies waarin hij de neonverlichting van de Belgische hoofdstad ritmisch en associatief in beeld brengt, als in een droom. Een vooral vormelijk experiment van amper negen minuten.  

Een aantal jaar later zou Szlingerbaum zijn enige langspeelfilm Bruxelles-transit maken, waarin hij het verhaal vertelt van zijn ouders die naar Brussel verhuisden en daar een leven opbouwden na de Tweede Wereldoorlog. Szlingerbaum stierf zelf al op 36-jarige leeftijd.

De kortfilm gaat Toute une nuit van Chantal Akerman vooraf.

Read moreLees meer
17.04.2024

Met een overzichtstentoonstelling in Bozar en in CINEMATEK haar volledige oeuvre op het programma is Chantal Akerman deze lente alomtegenwoordig. Deze kortfilm is een intiem portret van een jonge vrouw die doorheen dagdagelijkse routines reflecteert op haar familie- en seksleven, en op haar lichaam.

KIJKWATCH

Een jong koppel in Kyoto. Het meisje verzint een smoes om weg te lopen van haar monotone leven.

01.03.2024

De in 2015 overleden Belgische Chantal Akerman verwierf sindsdien wereldwijd naam en faam. In haar eerste kortfilm, Saute ma ville (1968), staat niets stil. Haar personage is abrupt, energiek en explosief. Manisch en onstuimig gaat de jonge vrouw aan de slag met de was en de plas. Maar er wringt wat.