Lo que no se dice bajo el sol

PRIJS
€2,50 voor een huurperiode van 3 dagen
€25 voor een jaarabonnement
Alle films zijn wereldwijd beschikbaar
PRICE
€2,50 for a rental period of three days
€25 for a one year subscription
All films are available worldwide
Originele taal
Spaans
Ondertiteling
Nederlands, Engels
Beeldverhouding
4:3
© Lo Que No Se Dice Bajo El Sol (Eduardo Esquivel, 2017)

Lo que no se dice bajo el sol

Ana's leven verandert radicaal, een scheiding op haar veertigste. Elke dag wordt het moeilijker om te blijven doen alsof alles in orde is tegenover haar familie.

Er gebeurt veel rondom haar, maar Ana kijkt in eerste instantie naar zichzelf vanuit het perspectief van de bewakingscamera. Ze is een ongemakkelijke rode stip geworden die de onderste hoek van het scherm inpalmt. Ana besluit het heft, en haar leven, terug in eigen handen te nemen: een nieuw kapsel, terug zelf met de auto rijden. Haar familie stelt zich de vraag, waarschijnlijk terecht, of ze hier wel toe in staat is.

Zoals de oorspronkelijke titel, Lo que no se dice bajo el sol, aangeeft, wordt er weinig gesproken in Eduardo Esquivels kortfilm. Het zijn blikken en stiltes die in dit schijnbaar versnipperd narratief vele subtiele waarheden verhullen, weergegeven met oog voor detail en in een neorealistische stijl. Under the Sun is een vrij letterlijk eerbetoon aan La Ciénaga van Lucrecia Martel, en andere zonovergoten Latijns-Amerikaanse cinema. 

De oprechtheid van de film werkt op verschillende niveaus. Wanneer Ana haar kinderen naar hun grootmoeder brengt, fungeren haar acties als bevestiging van haar statuut als onafhankelijke vrouw, terwijl ze ondertussen de venijnigheden van haar dichte familie moet zien te verdragen. Tussen het luide gebabbel en de prachtige soundtrack blijft er veel ongezegd. 

Esquivels stijl brengt Ana’s sombere zomerdag wonderbaarlijk in beeld, een getuigenis van hoe cinema de menselijke ervaring weet te verheffen. Emmanuel Marre’s protagonist in Le film de l’été, een Fransman op zoek naar nieuwe zingeving in het leven na een relatiebreuk, deelt veel gelijkenissen met Esquivels Mexicaanse vrouwelijke protagonist. Beide personages ondernemen in deze midlife coming-of-age vertellingen heel verschillende, zomerse roadtrips op zoek naar hun identiteit, terwijl niemand hun stilte durft te doorbreken.

Tekst en keuze doorChoice and text by
Nina Rodríguez

Nina Rodríguez werd geboren in Keulen, Duitsland, waar ze in de muziekindustrie werkte. Ze heeft een master in de Presentatie en Conservering van Bewegend Beeld van de Universiteit van Amsterdam, en is sinds 2006 Hoofd Programmatie van het Guanajuato International Film Festival in Mexico. In het verleden heeft ze samengewerkt met het Abu Dhabi Film Festival en momenteel maakt ze ook deel uit van het team achter Qumra, een initiatief van het Doha Film Institute dat mentorschap biedt aan internationale filmprojecten, van ontwikkeling tot postproductie. Ze was academisch coördinator voor de Pueblo Mágico Mexican Film Residency in Tepoztlán en heeft showcases samengesteld en deelgenomen aan panels en jury's op vele andere evenementen, waaronder FICG, Tous Ecrans, Berlinale Talents, Tokyo IFF en Sarajevo Film Festival. In 2020 opende Nina Compartimento Cinematográfico, een onafhankelijke bioscoop in San Miguel de Allende.

Vertaald door
WATCH MOREKIJK OOK
© The Summer Movie (Emmanuel Marre, 2018)
Le film de l'été

Een film over snelwegen, toeristen, betonnen picknicktafels, lauwe meloenen en carwash. Over een man die wil vertrekken en een kind dat hem tegenhoudt. Een zomerfilm.