La Jetée

© La Jetée (Chris Marker, 1962)

La Jetée

Een mijlpaal in de filmgeschiedenis, deze korte film van de Franse schrijver, fotograaf en filmmaker Chris Marker, die vaak de “uitvinder van het film essay” wordt genoemd. Marker, over wiens privéleven weinig bekend is, was deel van het “linkse collectief” van de Franse Nouvelle Vague, waartoe ook filmmakers zoals Alain Resnais en Agnès Varda behoorden.

De sciencefictionfilm La Jetée gaat over een experiment met tijdreizen na een nucleaire oorlog, bijna volledig verteld aan de hand van een montage van stille foto’s. Over de correcte lezing van de film, die regelmatig opduikt in ‘beste films aller tijden'-lijstjes, bestaan verschillende theorieën, waarschijnlijk kloppen ze allemaal een beetje. Een formalistisch experiment enerzijds, een sfeervolle fabel anderzijds.

De film maakt deel uit van een programma rond Fugutive Cinema dat, vanaf haar oprichting in 1966, voor een alternatief geluid in de Belgische filmwereld zorgde. Diverse films uit Fugitive Cinema’s distributiecatalogus koppelen het sociaal engagement ook aan vormelijke vernieuwing en experiment, zoals ook het werk van Chris Marker.

Het filmprogramma kwam tot stand in het kader van het Onderzoeksseminarie Film binnen de master Theater- en Filmwetenschap van de Universiteit Antwerpen. De films worden ingeleid door Steven Jacobs, film- en kunsthistoricus aan Universiteit Antwerpen en Universiteit Gent.