Kijk

Kortfilm.be presenteert een gecureerde collectie korte films, met ruimte voor fictie en non-fictie, animatie en videokunst, experiment en cross-overs. Belgische kortfilms vormen de ruggengraat van de catalogus, en worden gekoppeld aan een inhoudelijk, vormelijk of anders aanvullende internationale kortfilm, gekozen door een gastcurator uit het werkveld.
De films in deze collectie zijn wereldwijd beschikbaar via video on demand, met Engelse en Nederlandse ondertiteling. Abonneren kan ook: voor slechts €25 krijg je een jaar lang toegang tot het volledige aanbod. Daarmee steun je niet alleen ons magazine, maar ook de betrokken filmmakers. Maandelijks wordt een nieuwe double bill gepubliceerd.
Kortfilm.be presents a curated collection of short films, with room for fiction and non-fiction, animation and video art, experiments and crossovers. Belgian short films form the backbone of the catalogue and are linked to a thematically, formally, or otherwise complementary international short film picked by a guest curator from the industry.
All films in this collection are available worldwide via video-on-demand, with English and Dutch subtitles. For only €25/year, you can subscribe to the entire catalogue. This way, you support our magazine and the filmmakers involved. A new double bill is published every month.
#014
© Rode Reus (Anne Verbeure, 2021)

Een reus zit dag en nacht op een heuvel, ver verwijderd van zijn kleinere medemens. Hij vult zijn dagen met het ordenen van de dingen en zorgt ervoor dat alles zich op het juiste moment op de juiste plaats bevindt.

#013
© she asked me where i was from (Aulona Fetahaj, 2019)

Via digitale herinneringen en met behulp van online tools zoals Google Maps, denkt Aulona Fetahaj na over hoe het voelt om een kind van vluchtelingen te zijn in het digitale tijdperk.

© Lost Exile (Fisnik Maxville, 2016)

Hana probeert te ontsnappen aan het gebrek aan perspectief in Kosovo. Ze ontmoet Emir, een Servische smokkelaar die haar naar Hongarije zal brengen. Onderweg ontstaan er complicaties wanneer Emirs gewetenloze kompanen misbruik maken van Hana’s kwetsbaarheid.

#012
© À Gis (Thiago Carvalhaes, 2017)

De Braziliaanse transvrouw Gisberta woonde als immigrante in Portugal. Nadat ze er op brute wijze werd vermoord, werd ze een icoon voor de rechten van transgender personen.

#011
© D’un château l’autre (Emmanuel Marre, 2018)

Pierre is 25 jaar, heeft een beurs voor een prestigieuze Parijse school, en wordt ondergebracht bij Francine, die 75 is, fysiek beperkt en in een rolstoel zit. Samen  zijn ze getuige van het verloop van de Franse presidentsverkiezingen in de lente van 2017, verbijsterd en gedesoriënteerd kijken ze toe.

© No Signal (Adrien Genoudet, 2021)

Marie-Thérèse beseft dat ze alles mist, behalve haar man. Ze wilde prinses van Monaco worden, maar na zeventig jaar ongelukkig huwelijk, moet ze accepteren dat die droom mislukt is.

#010
© The Jungle Knows You Better Than You Do (Juanita Onzaga, 2017)

Een rouwende broer en zus gaan in de mystieke landschappen van Colombia op zoek naar de geest van hun vermoorde vader. Hun spirituele reis voert hen van Bogotá naar de jungle, door het kluwen van hun existentiële vragen en dromen.

© Nowhere Else (Lee Kyeong-won, 2021)

Na haar verdwijning kan een vrouw zich haar verleden niet meer herinneren, totdat haar vroegere echtgenoot haar een bezoek brengt en zij zich herinnert waar zij lang geleden met de man woonde.

#009
© Waithood (Louisiana Mees, 2019)

In Athene ontlopen vijf jongeren het wachten op een onbeduidende toekomst door vertier te zoeken in de luxueuze Airbnb-woningen die één van hen voor een schamele vergoeding schoonmaakt.

© Copa-Loca (Christos Massalas, 2017)

Dit is het verhaal van Copa-Loca, een verlaten Grieks vakantieoord, met Paulina als het nog kloppende hart. Iedereen geeft om haar en zij geeft om iedereen — op alle mogelijke manieren.

#008
© Água e Sal (Luisa Mello, 2019)

Een reis door het bewustzijn van een vrouw wiens land wordt bedreigd door een fascistische regering.

#007
© All We Ever Wanted Was Everything (Enzo Smits, 2014)

Een portret van een groep jonge skateboarders in een Vlaamse voorstad. Ze skaten, wachten, hangen rond, en dagdromen.

© I Am Good At Karate (Jess Dadds, 2021)

Het portret van een jonge tiener met mentale gezondheidsproblemen, en een passie voor karate. Hen slentert door East Kent en probeert verbaal en fysiek een hallucinatoire demoon te overwinnen.

#006
© À l'usage des vivants (Pauline Fonsny, 2019)

In 1998 stierf Semira Adamu, een twintigjarige Nigeriaanse immigrante, op Belgische bodem door verstikking onder een politiekussen. Twintig jaar later vertellen twee vrouwen haar verhaal in een gedeelde strijdkreet.

#005
© Trains de plaisir (Henri Storck, 1930)

Het strand en haar zonnebaders. Een reeks schetsen, kleine momenten die uitmonden in een wrang, liefdevol portret van een zondag aan het strand.

#004
© Note on Multitude (Ibro Hasanović, 2015)

Intieme, emotionele en soms gewelddadige momenten van afscheid: mannen, vrouwen en kinderen verlaten hun huis voor een (onbekende) toekomst als migrant.

#003
© The Summer Movie (Emmanuel Marre, 2018)

Een film over snelwegen, toeristen, betonnen picknicktafels en lauwe meloenen. Over een man die wil vertrekken en een kind dat hem tegenhoudt. Een zomerfilm.

#002
 © elephantfish (Meltse Van Coillie, 2018)

Een schip drijft rond in het midden van een eindeloze zee. Vijf bemanningsleden zijn aan boord. Ze kampen allen met verveling – enkelen proberen die te overstemmen, anderen er aan te ontsnappen in een parallelle droomwereld.

© The Age of Anxiety (Taiki Sakpisit, 2013)

Een meditatie over het fin de siècle in Thailand. De film deconstrueert hallucinerende beelden uit de typische Thaise melodrama B-films van de jaren tachtig die de kijkers meevoeren naar een kwetsbare natie op de rand van de waanzin.

#001
© Sirène (Raoul Servais, 1968)

Een eenzame hengelaar is getuige van een zonderlinge idylle tussen een scheepsjongen en een zeemeermin. Droom of werkelijkheid?

© Seen It! (Adithi Krishnadas, 2021)

Een wonderlijke menagerie van monsters, ontsproten aan de verbeelding van de heer P. N. K. Panicker uit Kerala, India, een verteller van sterke verhalen.