Voor je mooie ogen

© Voor je mooie ogen (Henri Storck, 1929)

Voor je mooie ogen

In 1929 maakte de Belgische filmpionier Henri Storck het observerende Images d’Ostende. Daarna kwam het eerder surrealistische Voor je mooie ogen, gemaakt samen met Felix Labisse, die hulpsecretaris werd van de door Storck in Oostende opgerichte Club du cinéma. In de film koopt een jongeman een glazen oog dat hij via de post verstuurt. Op een bijzondere manier komen erotiek en maatschappijkritiek erin samen.

De fysieke kopie van Henri Storck’s Voor je mooie ogen werd destijds voor restauratie aan Cinémathèque française toevertrouwd, maar ging verloren en is tot op vandaag niet teruggevonden. Art Cinema OFFoff zal dus de digitale versie vertonen.

Het kortfilmprogramma Rondom Mooie Ogen toont naast deze film van Storck ook zijn Kunstenaarsontmoeting uit 1945, en kort werk van onder meer Alain Resnais, Man Ray, Hans Richter en Takahiko Iimura.

Read moreLees meer
KIJKWATCH

Het strand en haar zonnebaders. Een reeks schetsen, kleine momenten die uitmonden in een wrang, liefdevol portret van een zondag aan het strand.

KIJKWATCH

Een eenzame hengelaar is getuige van een zonderlinge idylle tussen een scheepsjongen en een zeemeermin. Droom of werkelijkheid?

04.04.2023

Over Charles Dekeukeleire en de essentie van film

Charles Dekeukeleire ging de geschiedenis in als een van de grondleggers van de experimentele en documentaire cinema in België. Vandaag vindt vooral zijn (korte) avant-gardewerk nog weerklank.