Kortfilm.be Selects

Kortfilm.be Selects

Brussels Short Film Festival 2023

Autobiographical Scene Number 6882 (Ruben Östlund, 2005)

Tijdens de 26e editie van het Brussels Short Film Festival stelt de redactie van Kortfilm.be haar favoriete films uit het volledige festivalprogramma voor.

Naast drie grote competitieblokken (voor internationale, nationale en studentenfilms) biedt het Brussels Short Film Festival ook tal van thematische programma's aan, zoals een focus op Zweden en films van Iraanse vrouwelijke makers.

Kortfilm.be pikt uit dat grote aanbod een vijftal niet-te-missen films, samengebracht in één programma. Zo is er het bijzondere Ours, de afstudeerfilm van Morgane Frund, waarin de Zwitserse jonge vrouw aan de slag gaat met de amateurbeelden van een berenliefhebber maar gaandeweg haar blik op de zijne gaat focussen. Een natuurdocumentaire pur sang is het opmerkelijke Haulout dat vorig jaar haast elk filmfestival ter wereld afschuimde. Wie van niets weet, houdt dat beter zo. Spannender dan dit wordt het observeren van dieren niet.

Beginnen doen we echter met vroeg werk van recent Gouden Palmwinnaar Ruben Östlund. Autobiographical Scene Number 6882 is een voorzichtige blauwdruk van enkele thema's die de Zweed ook in zijn latere films zal inzetten, zoals ‘ego’ en ‘toxische mannelijkheid’. De andere Zweedse film op het programma, Juck, tast dan weer de grenzen van vrouwelijkheid en het ‘vrouwelijke lichaam’ af. Een dansfilm die zich ergens tussen documentaire, fictie en videoclip beweegt.

Werk van eigen bodem komt van Theo Degen (L'enfant salamandre) en Charlotte Muller: Alice et les soleils is een korte romantische jeugdfilm over geesten en zomerkriebels.

Gepresenteerd door Florian Saerens.

Tickets zijn vanaf woensdag 26 april fysiek te koop bij Flagey. Het is niet mogelijk om online te boeken.

In samenwerking en met dank aan Brussels Short Film Festival.

Brussels Short Film Festival

Programme

Programma

Autobiographical Scene Number 6882 (Ruben Östlund, 2005)
Autobiographical Scene Number 6882
Ruben Östlund, Zweden, 2005, 8’

Een dertigjarige man viert samen met zijn vrienden de midzomeravond. Voor hun ogen wil hij vanaf een hele hoge brug in zee springen.

Haulout (Maxim Arbugaev, Evgenia Arbugaeva, 2022)
Haulout
Maxim Arbugaev, Evgenia Arbugaeva, Rusland, Vereningd Koninkrijk, 2022, 25’

Op een afgelegen strand aan de Russische Noordpool wacht een eenzame man in een door wind geteisterde hut op een eeuwenoude bijeenkomst. Maar de opwarmende zeeën en stijgende temperaturen zorgen voor een onverwachte wending.

Alice et les soleils (Théo Degen, Charlotte Muller, 2022)
Alice et les soleils
Théo Degen, Charlotte Muller, België, 2022, 24’

Het was zomer. Alice was op vakantie aan het meer van Genève, ze verveelde zich. Op een dag, bij toeval, ontmoette ze Zack in het zonnebloemenveld. Vandaag is de zomer voorbij. Alvorens te sterven, vertellen de zonnebloemen het verhaal van deze onzichtbare liefde.

Ours (Morgane Frund, 2022)
Ours
Morgane Frund, Zwitserland, 2022, 20’

Een amateur die al jarenlang beren filmt, neemt contact op met een filmschool, op zoek naar iemand die zijn beelden kan monteren tot een film. Een student meldt zich aan, maar als ze zijn archief digitaliseert, ontdekt ze dat de opnames niet alleen van beren zijn. Er ontstaat een discussie over de macht van een blik.

Juck (Olivia Kastebring, Julia Gumpert, Ulrika Bandeira, 2018)
Juck
Olivia Kastebring, Julia Gumpert, Ulrika Bandeira, Zweden, 2018, 14’

Juck is een dansgroep die in 2013 doorbrak met een virale video waarin ze de grenzen verlegden van hoe het vrouwelijke lichaam zich mag uiten en een statement mag maken. Een film die schommelt tussen documentaire, dans en fictie, en de vraag stelt: Wat is vrouwelijkheid?