Blind kind
Hoe neemt een blind kind de werkelijkheid waar? Om dat te onderzoeken verbleef Johan van der Keuken twee maanden in een gespecialiseerde instelling in Nederland. Blind kind onthult een wereld die moeilijk voor te stellen is: de eindeloze strijd van wie niet ziet om in contact te blijven met de realiteit. Via het medium film geeft Van der Keuken hun unieke wereldbeeld weer. Daarover zei hij in Algemeen Handelsblad zelf:
“Blindheid is niet het ontbreken van een van de faciliteiten om hetzelfde als alle anderen waar te nemen. Het is niet rondwandelen in dezelfde wereld maar dan in het donker; in feite is de ‘de wereld der duisternis’ de grofste maar meest verbreide misvatting omtrent blindheid: totale blindheid is bij ontbreken van een referentie aan licht een toestand van neutraal grijs, een afwezigheid. Door die afwezigheid werkt een blinde niet met een gemis, de organisatie van zijn waarnemingsfaculteiten is anders opgebouwd, wat hij waarneemt is niet hetzelfde minus iets, de omgeving komt totaal anders tot hem, de wereld ziet er voor hem anders uit.”
Van der Keuken maakte in heel zijn leven meer dan vijftig films, en Blind kind betekende destijds zijn doorbraak bij het brede publiek.
In samenwerking met het internationaal filmtijdschrift Sabzian organiseert CINEMATEK een uitgebreide retrospectieve van het werk van de Nederlandse documentairemaker Johan van der Keuken.