Caught in the Rain

© Caught in the Rain (Elie Maissin, Mieriën Coppens, 2021)

Caught in the Rain

De Brusselse filmmakers Elie Maissin en Mieriën Coppens werken vaak samen met het collectief La Voix des Sans Papiers. Daarmee geeft het duo een stem aan zij zonder verblijfsdocumenten. Hun ingetogen filmtaal evoceert uiteenlopende manieren van communiceren: in verschillende gesproken talen, met de stille taal van het lichaam, met een omgeving.

In Caught in the Rain resulteert dat in een verstilde huis clos, midden een verlaten huis dat nog in constructie is. Een van de werklieden vertelt over de maandenlange opsluiting die hij net achter de rug heeft. Zijn persoonlijke verhaal is tegelijk ook dat van zijn collega’s: voortdurend zijn ze op hun hoede, klaar om te vertrekken naar een nieuw onderdak indien nodig.

Tijdens de Contour Biënnale van Bewegend Beeld — nog tot 5 november 2023 op verschillende locaties in Antwerpen, Mechelen en Brugge — wordt een verzameling van de korte films van Maissin en Coppens getoond. De documentaires staan op zichzelf maar zijn ook deel van een groeiende reeks en getuigen van een gedreven visie en een secure, sociaal geëngageerde werkmethode.