Gulls and Buoys

© Gulls and Buoys (Robert Breer, 1972)

Gulls and Buoys

Rotoscopie is het proces waarbij animatie wordt gecreëerd door het overtekenen van live-action beelden. Ook Disney maakte er gebruik van in films als Fantasia en Alice in Wonderland, om personages meer vloeiend te laten bewegen. In Gulls and Buoys experimenteert de Amerikaanse filmmaker Robert Breer er voor het eerst mee, hoewel de techniek in 1972 al als passé werd beschouwd.

Breers kortfilm doet denken aan een abstracte vakantievideo op het strand. Het is de maker niet om realisme te doen, wel om het experiment waarbij vormen en betekenissen zich met elkaar gaan mengen. Zo wordt een minimalistische zwaan één met zichzelf en verdrinkt uiteindelijk in haar eigen reflectie.

In deze korte film van amper zes minuten komen veel van Breers kenmerkende ideeën samen: een ideale introductie tot het werk van de filmmaker.

Op 2 oktober wijden Sabzian en Art Cinema OFFoff een volledige avond aan het werk van Robert Breer. Op het programma staan zes korte films, en een aflevering van het toonaangevende Screening Room uit 1976.