The House Is Black

© The House is Black (Forugh Farrokzhad, 1963)

The House Is Black

De op 32-jarige leeftijd overleden Forugh Farrokzhad was een invloedrijke Iraanse dichteres en filmmaker. In haar land van herkomst werd ze controversieel bevonden, en werd haar werk lange tijd geband, vooral omwille van haar duidelijke feministische stem. Dat nuanceerde ze overigens vaak zelf: “Gender speelt geen enkele rol in kunst, dat idee alleen al is onethisch. Maar uiteraard hebben mijn gedichten een vrouwelijke blik, ik ben nu eenmaal een vrouw,” zei ze ooit in een radio-interview.

Haar ‘protestpoëzie’ is ook voelbaar in haar films, waaronder The House is Black dat zich afspeelt in een leprakolonie in het noorden van Iran. Farrokhzad verbeeldt er het dagelijkse leven van de inwoners en schuwt daarbij de verschillende stadia van lepra niet. Op een zeer rauwe manier toont ze het leven met de ziekte, in een onvergetelijke, krachtige, poëtische vertelling.

The House is Black maakt deel uit van een kortfilmprogramma rond Iraanse cinema, met ook twee kortfilms van Mohsen Makhmalbaf en de recente film Nazarbazi van Maryam Takafory.