Les Femmes palestiniennes

© Les Femmes palestiniennes (Jocelyne Saab, 1974)

Les Femmes palestiniennes

Met haar films geeft de baanbrekende journalist Jocelyne Saab een stem aan verbannen strijders en ontheemde volkeren. Dat doet ze met veel poëzie, maar ook met een sterk bewustzijn van haar subjectieve rol als documentairemaker.

De verhalen van de Palestijnse vrouwen uit de titel zijn schrijnend en schetsen een verontrustend portret van verloedering en doorzettingsvermogen. Zoals de programmatoren van De Cinema het verwoorden: “De geschiedenis herhaalt zich niet, de geschiedenis blijft gewoon doorlopen. Laten we daarom vooral niet wegkijken maar blijven kijken.”

Ook Beyrouth, ma ville (1982), Les Enfants de la guerre (1976) en Le Front du refus (1975) worden vertoond. In de vier korte films laat Saab de slachtoffers van de conflicten in de jaren 70 aan het woord.

Het programma is eerder ook al te zien op 6 maart. 

Read moreLees meer
04.03.2024

In Wild Plants of Palestine stelt kunstenaar en onderzoeker Alaa Abu Asad de territoriale uitbreiding in vraag van wat bedoeld wordt met “Palestijns”, terwijl hij de flora en de topografische kenmerken documenteert van het (postkoloniale) landschap op de Westelijke Jordaanoever.

KIJKWATCH

In deze authentieke en noodzakelijke dagboekfilm over het verlangen naar vrijheid en gemeenschap, reflecteert de filmmaker op wat het betekent om jong en queer te zijn in Tunesië vandaag de dag.

11.12.2023

De beelden in deze film van de legendarische filmmaker Mustafa Abu Ali werden door een Frans nieuwsteam gemaakt, waarna hij ze aan de hand van experimentele technieken monteerde tot een van de vroegste films over het bezette gebied in Gaza.