Scenes of the Occupation from Gaza

© Scenes of the Occupation from Gaza (Mustafa Abu Ali, 1973)

Scenes of the Occupation from Gaza

De beelden in deze film van de legendarische filmmaker Mustafa Abu Ali werden door een Frans nieuwsteam gemaakt, waarna hij ze aan de hand van experimentele technieken monteerde tot een van de vroegste films over het bezette gebied in Gaza.

Abu Ali was een van de oprichters van de Palestine Film Unit, de eerste filmische tak van de Palestijne revolutie. Scenes of the Occupation from Gaza was de enige film die geproduceerd werd door de Palestine Cinema Group, die in 1974 overging in het Palestine Cinema Institute.

Ook Condom Lead (2013) en Shujayya (2016) worden vertoond. Het kortfilmprogramma kadert in een ruimer filmprogramma getiteld Unprovoked Narratives, dat de schoonheid van Gaza en de mensen die er (over)leven belicht. De toegang is gratis.

Read moreLees meer
29.10.2023

Dream of Silk werd verboden in Iran. In de film keert filmmaker Nahid Rezaei terug naar de middelbare school waar ze zelf twintig jaar geleden als jonge vrouw school liep, om er te praten met de jonge studenten. Ze vraagt hen naar hun hoop voor de toekomst en hun visie op een ideaal leven.

25.11.2023

In 45th Parallel wordt een monoloog opgevoerd in een gebouw dat op een grenslijn staat. Op een intelligente manier stelt Lawrence Abu Hamdan de absurditeit van grenzen, en de vaak hypocriete wetgeving errond, aan de kaak.

11.09.2023

Net als collega-filmmakers Chris Marker en Jean-Luc Godard behoorde de Franse regisseur Bruno Muel tot de militante groep filmmakers Medvedkine, die tussen 1967 en 1974 sociaal geëngageerde films maakte. In Septembre Chilien, een rake documentaire over de staatsgreep in Chili in 1973, mengt hij officiële beelden met clandestiene opnames van de opkomende oppositie.