letter to a friend

letter to a friend (Emily Jacir, 2019)

letter to a friend

Conceptueel kunstenaar Emily Jacir maakt films en installaties waarin ze focust op de onderdrukking van de Palestijnse bevolking. Haar solotentoonstellingen waren te zien van Ramallah over Londen tot New York.

In letter to a friend vraagt ze een Israëlische architect een onderzoek te starten naar een ramp die nog moet gebeuren. Door beelden, texturen en geluiden uit meer dan een eeuw geschiedenis met elkaar te verbinden, ontrafelt Jacir lagen van deze oude stad en de constante dreiging waaronder die leeft. In de intieme film, tegelijk video essay en dagboek, vraagt Jacir haar ouderlijk huis en buurt in je op te nemen, “voordat er onvermijdelijk een misdaad wordt gepleegd.”

De film wordt voorafgegaan door Herman Asselberghs’ For Now.

Read moreLees meer
20.03.2024

Met haar films geeft de baanbrekende journalist Jocelyne Saab een stem aan verbannen strijders en ontheemde volkeren. Dat doet ze met veel poëzie, maar ook met een sterk bewustzijn van haar subjectieve rol als documentairemaker.

04.03.2024

In Wild Plants of Palestine stelt kunstenaar en onderzoeker Alaa Abu Asad de territoriale uitbreiding in vraag van wat bedoeld wordt met “Palestijns”, terwijl hij de flora en de topografische kenmerken documenteert van het (postkoloniale) landschap op de Westelijke Jordaanoever.

11.12.2023

De beelden in deze film van de legendarische filmmaker Mustafa Abu Ali werden door een Frans nieuwsteam gemaakt, waarna hij ze aan de hand van experimentele technieken monteerde tot een van de vroegste films over het bezette gebied in Gaza.