backflip

© backflip (Nikita Diakur, 2022)

backflip

‘Deep reinforcement learning’, een tak van wat we in de volksmond artificiële intelligentie en machinaal leren noemen, is de afgelopen jaren dankzij de miljarden geïnvesteerde dollars van gigantische technologiebedrijven steeds verder ontwikkeld. Op veel vlakken een welgekomen zaak, zowel in de zorg- en geneeskunde, robotica of het bestrijden van de klimaatcrisis.

Het gigacomplexe process waarbij artificiële intellentie iets aanleert en zich zo verder ontwikkelt staat ook centraal in Nikita Diakur’s backflip. De Duitse filmmaker creëerde een avatar in een virtuele wereld (DeepMimic) die hij probeert een achterwaartse salto te leren. Wat voor film krijg je als je de gegeven techniek gebruikt om zo’n pijnlijk proces aan te leren, en wat kunnen we dan uit dat gedrag leren?

Het resultaat is een slapstick komedie vol filosofische overpeinzingen: wie is de echte protagonist van deze film? De avatar? De artificiële intelligentie? Of de echte Nikita, die de AI waarneemt? Op vlak van empathie een echte crowdpleaser. 

backflip maakt deel uit van de Animeernacht op Brusselse animatiefilmfestival Anima. Speel mee en win een duoticket voor de vertoning op zaterdag 25 februari om 21u30 in Flagey.