Zig-zags

© Zig-zags (Dominique Loreau, 1987)

Zig-zags

De langspeelfilms van Dominique Loreau, waaronder Divine carcasse (1998) en Au gré du temps (2006), zijn sterk verankerd in een documentaire werkelijkheid: de acteurs spelen zichzelf en improviseren vanuit een een vooropgesteld kader, met ruimte voor toevalligheden.

Ook Loreaus kortfilm Zig-zags uit 1987 heeft een dergelijke methodiek. De 16-jarige Claire verveelt zich steendood en besluit een vriend op te zoeken. Terwijl ze samen doorheen de hoofdstad slingeren, stapelen onuitgesproken frustraties zich op. De schijn van hun vriendschap vervaagt onherroepelijk. 

Ook Jeanne Dielman, 6 quai aux Barques, 1000 Bruxelles van Marilyn Watelet (2024) en Goujons 59/63 (2015) van Gwenaël Breës, Mathieu Haessler, Cécile Michel en Sonia Ringoot worden vertoond. In elk van de films zwerven inwoners door de Brusselse volkswijken op zoek naar ontmoetingen. 

Read moreLees meer
23.10.2022

In Dominique Loreau’s allereerste (kort)film zwerft een vrouw door de straten van Brussel, in afwachting van een vertrek naar de tropen met een man die ze toevallig heeft ontmoet op café.

23.04.2024

De Belgische filmmaker Samy Szlingerbaum regisseerde in 1973 samen met Chantal Akerman  Le 15/8. Vervolgens maakte hij twee eigen kortfilms, waaronder deze nachtelijke Insomnies waarin hij de neonverlichting van de Belgische hoofdstad ritmisch en associatief in beeld brengt, als in een droom. Een vooral vormelijk experiment van amper negen minuten.

09.05.2024

In deze oefening in ironisch zelfbewustzijn maakt Akerman een film over het thema luiheid, om te kunnen omgaan met haar eigen uitstelgedrag. De film maakt deel uit van een collectief project waarin zeven vrouwen elk een korte film maken over één van de hoofdzonden.