17e Kortfilm.be Avond

17e Kortfilm.be Avond

‘Best of’ van Kortfilmfestival Leuven

© Issues with my other Half (Anna Vasof, 2023)

Zoals de traditie het wil, presenteert de Kortfilm.be-redactie op de voorlaatste dag van Kortfilmfestival Leuven een “best of”-selectie van het volledige programma. Voor de 17e keer al staat de Kortfilm.be Avond garant voor een diverse mix van kortfilms die het medium in al haar facetten etaleert. 

In een opvallend sterk jaar voor animatie van eigen bodem verdedigt een co-productie met Nederland de eer van de sector: Nina Gatz’s Wander to Wonder, een nostalgische stop-motion film over dood en gemis, ging in wereldpremière op het filmfestival van Venetië. 

Kortfilmfestival Leuven zoomt dit jaar ook in op Oostentrijk. Uit dat focusprogramma plukken we twee films: Issues With My Other Half van de steeds verrassende Anna Vasof, en Rupert Höllers geestige videoclip Summer 91, waarin een man danst op het ritme van zijn omgeving.

In het existentiële Square The Circle reflecteert de Finse Hanna Hovitie ondertussen over de rat race van het leven en de Italiaan Francesco Sossai keert in het giallo-gekleurde The Birthday Party terug naar de tijd van de eeuwwissel en de toen heersende angst rond de millenium bug

Anthony Ing, ten slotte, monteerde een leeuwendeel van de Britse filmgeschiedenis bijeen als stille ode aan een eersteklasse edelfigurant die van geen stil zitten wist in Jill, Uncredited

In de aanwezigheid van Hanna Hovitie.
Presentatie en moderatie door Laïka Plachenault. 

In samenwerking met Kortfilmfestival Leuven.

Kortfilmfestival Leuven

Programme

Programma

© Wander to Wonder (Nina Gatz, 2023)
Wander to Wonder
Nina Gatz, Nederland, België, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, 2023, 14’

Mary, Billybud en Fumbleton zijn drie miniatuur acteurs in een kinderserie uit de jaren '80. Nadat de maker van de serie is overleden, blijven ze alleen achter in de studio. Met hun langzaam aftakelende kostuums en groeiende honger blijven ze steeds vreemdere afleveringen maken voor hun fans.

© Issues With My Other Half (Anna Vasof, 2023)
Issues With My Other Half
Anna Vasof, Oostenrijk, 2022, 6’

Rare dingen gebeuren wanneer het boven- en onderlichaam van een vrouw afzonderlijk bewegen op twee schommels, het een achter het ander. Hoe voelt het als lichamelijke mankementen veranderen in surreële nachtmerries?

© Square the Circle (Hanna Hovitie, 2023)
Square the Circle
Hanna Hovitie, Finland, 2023, 17’

Iemand maakt een rondreis door het (on)bekende universum en in zichzelf, op zoek naar een gevoel van verbondenheid. Hoe is het om een cirkel te zijn in een wereld van vierkanten?

© Jill, Uncredited (Anthony Ing, 2023)
Jill, Uncredited
Anthony Ing, Vereningd Koninkrijk, 2022, 18’

Figurante Jill Goldston speelt al meer dan vijftig jaar mee in speelfilms en series. Haar passages zijn talloos, en toch blijft ze een nobele onbekende. De film is volledig opgebouwd uit Jills optredens, een lyrische reis door een halve eeuw populaire cultuur en tegelijk een beklemmende studie van een leven buiten de focus.

© The Birthday Party (Francesco Sossai, 2023)
The Birthday Party
Francesco Sossai, Duitsland, Italië, Frankrijk, 2023, 17’

December 1999, het fascinerende jaar 2000 komt eraan. Op het platteland gaat een jongen naar een verjaardagsfeestje. Het naderende einde van het millennium brengt een bijzondere onrust teweeg. 

© Summer 91 (Rupert Höller, 2021)
Summer 91
Rupert Höller, Oostenrijk, 2021, 3’

Een man ontdekt beweging in alledaagse objecten, en trekt al dansend door de stad.