Kortfilm.be-avond 2022

Kortfilm.be-avond 2022

‘Best of’ van Kortfilmfestival Leuven

© Cherries (Vytautas Katkus, 2022)

Al voor de 16e keer selecteert de redactie van Kortfilm.be het "beste van het beste" uit het volledige programma van Kortfilmfestival Leuven.

Een 'best of' is traditioneel ook steeds een mix van fictie, documentaire, animatie; films uit binnen- en buitenland; narratief en iets meer experimenteel; korter en net iets langer; een allegaartje van genres. Op het programma dit jaar:

Het Litouwse Cherries (15') van Vytautas Katkus dat in Cannes bekroond werd met een plek op de shortlist voor de European Film Awards, gevolgd door de nieuwe film van de Nederlandse filmmaker Douwe Dijkstra. Buurman Abdi (30') ging afgelopen zomer in première in Locarno en rijgt sindsdien de internationale prijzen aan elkaar.

La chute (22') is de indrukwekkende afstudeerfilm van Sebastian Schaevers aan KASK School of Arts die tijdens Film Fest Gent een speciale vermelding van de jury kreeg. Ondertussen doet Nikita Diakur in backflip (7') aan een eigenaardige vorm van zelfreflectie, door een virtuele avatar zichzelf een 'backflip' te laten aanleren.

Afsluitend is er Nest (22') van de Ijslandse regisseur Hlynur Pálmason, een prachtig kleinood dat hij maakte met zijn gezin tijdens de lockdown van 2020.

In de aanwezigheid van Sebastian Schaevers, Douwe Dijkstra en Abdiwahab Ali.
Het nagesprek wordt gemodereerd door Florian Saerens.

In samenwerking met Kortfilmfestival Leuven.

Kortfilmfestival Leuven

Programme

Programma

© Cherries (Vytautas Katkus, 2022)
Cherries
Vytautas Katkus, Litouwen, 2022, 15’

Een pas gepensioneerde vader nodigt zijn zoo uit om hem te helpen met de kersenpluk in de tuin. De vader heeft echter geen haast om het werk af te maken, zijn voornaamste doel is bijpraten met zijn zoon.

© Buurman Abdi (Douwe Dijkstra, 2022)
Buurman Abdi
Douwe Dijkstra, Nederland, 2022, 30’

Abdi is afkomstig uit Somalië, hij is meubelontwerper en sociaal werker. Samen met zijn buurman, filmmaker Douwe, speelt hij zijn leven na door middel van speelse reconstructies in een studio.

© La Chute (Sebastian Schaevers, 2022)
La chute
Sebastian Schaevers, België, 2022, 22’

In een klein dorpje in de Zwitserse Alpen is de klimaatopwarming merkbaar. De mensen zien hun dorp achteruitgaan, maar trekken de schouders op.

© backflip (Nikita Diakur, 2022)
backflip
Nikita Diakur, Duitsland, 2022, 7’

Een achterwaartse salto maken is niet evident. Dus laat de regisseur het over aan zijn digitale avatar.

© Nest (Hlynur Pálmason, 2022)
Nest
Hlynur Pálmason, Denemarken, Ijsland, 2022, 22’

Tegen de achtergrond van een bijzonder landschap dat voortdurend verandert doorheen de seizoenen, bouwen twee broers en een zus hun droomhut.