Jannes Callens

12.06.2024

Cinema als avontuur in Anouk De Clercq’s Love That Moves The Sun

De in Berlijn gevestigde Belgische kunstenares Anouk De Clercq wil experimentele films openstellen voor argwanende mensen. Avant-garde cinema noemt ze koppig “avontuurlijke film”. In een kortfilmprogramma voor Courtisane maakt het cerebrale plaats voor een sensuele beleving, een fundamenteel lichamelijke ervaring van cinema.

17.04.2024

Grimm Vandekerckhove over de magie van film

Het Internationaal Film Festival Rotterdam (IFFR) reikt sinds 2020 jaarlijks de Robby Müller Award uit aan een beeldenmaker die “een authentieke, geloofwaardige en emotioneel treffende visuele taal heeft gecreëerd met zijn of haar oeuvre.” Dit jaar viel de Belgische cinematograaf Grimm Vandekerckhove die eer te beurt.

KIJKWATCH

Er liggen achtduizend vijfhonderd kilometer tussen de Amazone en de Ardennen. In zijn thuisland Brazilië bekijkt filmmaker Diego van buitenaf het ontoegankelijke woud. De Belgische tegenhanger daarvan is  makkelijker te verkennen.

ARCHIEF 08.12.2022

Het stadje Zinal in de Zwitserse Alpen kijkt recht op naar de smeltende gletsjers van de Couronne Impériale. Maar wat moeten ze doen?

ARCHIEF 26.04.2022

In het zuiden van Italië brengen Rosa en Peppe een varken groot, terwijl ze samen oud worden.

ARCHIEF 14.10.2018

Tijdens hun jaarlijkse zomervakantie verkennen de elfjarige Camille en haar oudere broer Tuur hun nieuwe kampeerbestemming in de Provence.