Beautiful People

© Beautiful People (David Wojnarowicz, 1988)

Beautiful People

Kunstenaar en AIDS activist David Wojnarowicz werkt rond burgerrechten en de homoseksuele identiteit binnen de Amerikaanse populaire cultuur. Hij hoort bij de razende beklijvende iconoclastische stemmen zoals Walt Whitman en William S. Burroughs. Ook zijn werk draait om tijdloze onderwerpen als seks, spiritualiteit, liefde en verlies.

Wojnarowicz werd bekend in een tijdvak gekenmerkt door creatieve energie, financiële onzekerheid en ingrijpende culturele veranderingen. Hij was grotendeels autodidact, weigerde één kenmerkende stijl aan te houden en gebruikte een grote verscheidenheid aan kunstvormen zoals film, fotografie, performance en schilderkunst. Veel van zijn projecten zijn ontleend aan zijn eigen leven of aan personen die hij tijdens zijn reizen ontmoette; Wojnarowicz stopte met school en liftte door de Verenigde Staten voor hij zich uiteindelijk vestigde in de New Yorkse kunstscene.

Enkele jaren voor hij aan HIV overleed, maakte hij Beautiful People. De film volgt zijn mede-bandlid en vriend Jesse Hultberg, die zich opmaakt in drag en de straten van New York opgaat tot hij een rustig meertje bereikt.

Read moreLees meer
15.06.2024

Isaac Julien is een pionier binnen de video- en installatiekunst. Het werk van de Brit  verlegt constant de grenzen van het medium film en combineert het met performance, muziek en schilderkunst. Sociale ongelijkheid staat vaak centraal, meer specifiek vormt zijn zwarte en queer identiteit een rode draad doorheen zijn oeuvre. In zijn allereerste film Who Killed Colin Roach? reflecteert hij over de dood van het 23-jarige titelpersonage dat in 1982 aan de ingang van een Londens politiegebouw werd neergeschoten.

09.06.2024

De langspeelfilms van de Belgische Dominique Loreau zijn sterk verankerd in een documentaire werkelijkheid: de acteurs spelen zichzelf en improviseren vanuit een een vooropgesteld kader, met ruimte voor toevalligheden. Ook haar korte film Zig-zags uit 1987 heeft een dergelijke methodiek.

11.06.2024

Het vroege werk van de Belgische Roland Lethem is sterk beïnvloed door surrealisten als Buñuel en de Japanse cinema van Seijun Suzuki en Yoko Ono. Later worden zijn films steeds politieker en ook ecologisch beladen, al blijft een bepaalde wreedheid en pornografie nooit veraf. Vol irrationele beelden en uiteenlopende vormen van symboliek lijken Lethems films zich ergens tussen slapen en ontwaken te bevinden.