La Pieuvre

© La Pieuvre (Jean Painlevé, 1928)

La Pieuvre

De Franse fotograaf en filmmaker Jean Painlevé kwam naar eigen zeggen op negenjarige leeftijd voor het eerst in contact met een octopus. Het beest inspireerde hem om zoölogie te gaan studeren en werd uiteindelijk het onderwerp van zijn eerste publieke film in 1927.

La Pieuvre is een cinematografisch meesterwerk dat in 2020 werd gerestaureerd. Als historisch document toont het niet alleen een uiterst fascinerend wezen in al haar pracht en mysterie, maar geeft het ook de oneindige mogelijkheden van het medium film weer.

Tijdens de Nacht van de Experimentele Film 2023 viert ArtCinemaOFFoff haar twintig jarig bestaan. De choreografie van dierlijke en menselijke lichamen en natuurfenomenen in hun meest sublieme verschijningsvorm staan die avond centraal.

Read moreLees meer
08.12.2023

Het koppel Maya Deren en Alexander Hammid liet zich voor hun eigen avant-garde kortfilm inspireren door surrealistische films als Un chien andalou en L’Age d’Or van Salvador Dalí en Luis Buñuel  — al ontkenden ze dat soms zelf. Volgens een gelijkaardige droomlogica vertelt Meshes of the Afternoon een circulair verhaal over een dromende vrouw.

04.12.2023

In deze surrealistische film van Henri Storck koopt een jongeman een glazen oog dat hij via de post verstuurt. Op een bijzondere manier komen erotiek en maatschappijkritiek erin samen.